Avverget å sende hele klasserommet i karantene

Image.jpg

Mandag 18. januar var det klart for første ordinære skoledag etter juleferien på Sonans Trondheim. Dette var også dagen hvor skolen skulle ta i bruk NOAs smittesporingstjeneste for første gang. 

Torsdag kveld fikk rektor ved Sonans Trondheim, Arne Pukstad Juliussen, beskjed fra det lokale smittevernkontoret: Én av deres elever hadde testet positiv på Covid-19, og de var tvunget til å reagere hurtig.  

- Vi risikerte at alle i klasserommet måtte i karantene etter at det ble påvist smitte hos en av våre elever. Det avverget vi på grunn av et svært godt smittesporingssystem. 

For i utgangspunktet måtte alle som befant seg i klasserommet i karantene umiddelbart. 

- Vi fikk raskt sendt inn nødvendige opplysninger, og samme kveld fikk vi tilbakemelding om at det kun var én av de 12 personene som var til stede i klasserommet som måtte i karantene. Dette på grunn av et svært gode system for smitteoppsporing, forteller rektoren.  

Dette er første gang det har blitt påvist smitte hos elever på Sonans Trondheim, og eleven som hadde fått påvist smitte tilhørte en klasse med totalt 22 elever, hvor 11 var fysisk til stede i klasserommet. Resten fulgte undervisningen via Teams. 

Klasserommet som undervisningen foregikk rommer opprinnelig 50 elever, og eleven som ble pålagt karantene hadde sittet med 2,1 meter avstand til den som hadde fått påvist Covid-19.

- Heldigvis så hadde vi allerede begynt å bruke NOAs smittesporingstjeneste. Da vi ble ringt opp tok det ikke mer enn to timer før vi hadde full kontroll over situasjonen, alle nødvendige opplysninger var innrapportert til smittevernsteamet og alle ansatte var informert, forteller rektoren.  

– Uten et sikkert smittesporingssystem måtte alle i klasserommet i karantene umiddelbart. Det vil være svært viktig for oss å bruke NOAs smittesporingstjeneste fremover for å kunne gjennomføre fysisk undervisning på en trygg og sikker måte, legger Juliussen til. 

Med disse erfaringene friskt i minne har Juliussen noen råd til andre som er på utkikk etter et lignende system:

- En forutsetning er et godt klassekart fra starten, hvor alle klasserom og pulter er nummerert. Dette er de samme tallene som er registrert i NOAs smittesporingstjeneste, og studentene sjekker selv inn på egen plass. Vi brukte et par timer på å printe ut og plassere ut alle QR-kodene før første skoledag, men dette trenger du bare å gjøre én gang. Det gir oss mulighet til å raskt rapportere hvem som satt hvor og når, om det oppstår en smittesituasjon slik det gjorde hos oss. 

- Om man legger inn denne innsatsen i starten, er NOAs smittesporingstjeneste et godt system for lang tid fremover. Dette er en utrolig sårbar situasjon for oss alle, og det viktigste er at vi gjør alt på en sikker, enkel og trygg måte. 


Har du behov for et trygt og effektivt system for smittesporing på campus?

Forrige
Forrige

Team NOA inngår avtale med ridderne i Kong Arthur

Neste
Neste

Nå kan du bruke NOA både som oppmøte- og smittesporingsystem